Tips en strategieën om kinderen te helpen bij dermatillomanie

Dermatillomanie is een aandoening waarbij mensen de huid van hun vingers, handen of andere delen van hun lichaam voortdurend plukken, krabben of bijten. Het kan ook bekend staan als huidpulken, huidplukken of excoriatiestoornis. Hoewel het bij volwassenen kan voorkomen, is het een veel voorkomend probleem bij kinderen. Het is belangrijk om dit probleem serieus te nemen, omdat het kan leiden tot infecties, littekens en sociale isolatie.

Enkele tips en strategieën om kinderen te helpen bij het beheersen van dermatillomanie

Identificeer triggers

Het is belangrijk om te weten wat de trigger is die het kind aanzet tot huidpulken. Het kan bijvoorbeeld stress, angst, verveling of vermoeidheid zijn. Houd het een week bij om een goed beeld te krijgen. Wanneer wordt er gepulkt en is er misschien iets voorafgaand hieraan gebeurd? Door de triggers te identificeren, kan het kind alternatieve manieren vinden om met de emoties om te gaan die de trigger veroorzaakt.

Vervang de gewoonte

Een van de meest effectieve manieren om dermatillomanie te behandelen, is door de gewoonte te vervangen door een alternatief gedrag. Het kind kan bijvoorbeeld een stressbal, fidget spinner of ander speelgoed gebruiken om hun handen bezig te houden. Het doel is om de gewoonte te vervangen door een minder schadelijk gedrag.

Beloon gewenst gedrag

Kinderen reageren goed op positieve versterking. Het geven van beloningen voor gewenst gedrag kan het kind helpen gemotiveerd te blijven om de gewoonte te doorbreken. Beloningen kunnen variëren van een compliment tot een klein cadeautje.

Houd de nagels kort

Het houden van de nagels kort kan het kind helpen de gewoonte te verminderen. Als de nagels kort zijn, is het moeilijker om de huid te plukken of te krabben. Het kind kan ook een nagelvijl gebruiken om de randen van de nagels glad te maken, zodat er geen scherpe randen zijn.

Hulpmiddelen

Hoewel er vele strategieën en tips zijn om kinderen te helpen bij het beheersen van dermatillomanie, kan het soms lastig zijn om een oplossing te vinden die voor het kind werkt. Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het stoppen van deze gewoonte.

Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel zijn onze duimhoesjes. Deze zijn speciaal ontworpen om kinderen te helpen bij het stoppen met duimen, maar ze kunnen ook nuttig zijn voor kinderen met dermatillomanie. De duimhoesjes zijn gemaakt van zacht materiaal en kunnen over de duim van het kind worden geschoven om te voorkomen dat ze aan de huid plukken of krabben.

Natuurlijk zijn duimhoesjes niet voor ieder kind de juiste oplossing, maar het kan wel een nuttig hulpmiddel zijn in combinatie met andere strategieën en tips. Het is belangrijk om te experimenteren en te kijken wat het beste werkt voor het individuele kind.

Zoek professionele hulp

Als het kind ernstige dermatillomanie heeft en geen baat heeft bij de bovenstaande tips, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog of psychiater kan therapie en medicatie bieden om de symptomen te verminderen.

In conclusie, dermatillomanie kan een uitdagende aandoening zijn voor kinderen en hun families. Het is belangrijk om de triggers te identificeren, de gewoonte te vervangen, beloning te geven voor gewenst gedrag, nagels kort te houden en professionele hulp te zoeken als dat nodig is. Het kan tijd kosten om de gewoonte te doorbreken, maar met de juiste strategieën en ondersteuning kan het kind leren omgaan met de aandoening en een gezondere manier vinden om met emoties om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *