Duimzuigen, waarom doen kinderen dit?

Kinderen die urenlang duimen en dan het liefst ook nog op dezelfde duim of vinger. Omdat je deze website bezoekt, is dit vast heel herkenbaar voor je. Maar waarom doen ze dat?

Waarom duimen kinderen?

Wanneer een baby op zijn vingers sabbelt, is dat eigenlijk heel natuurlijk. Ze beginnen er al mee als ze nog in de baarmoeder zitten. Baby’s worden geboren met een sterke zuigbehoefte. Dit is heel belangrijk voor de overleving. Het helpt de zuigeling om genoeg voeding binnen te krijgen. Deze reflex is zelfs zo sterk dat je baby doorsabbelt op alles wat hij maar te pakken krijgt, zelfs de vinger van mama of papa. 😉 Het ene kindje heeft de voorkeur voor zijn duimpje, de ander kiest liever voor één of twee vingers. Wat echter begint als een reflex kan uiteindelijk veranderen in een gevoel van genot, troost, geborgenheid, veiligheid en bevrediging.

Wat voor effect heeft duimzuigen op het gebit van kinderen?

Duimzuigen verliest zijn functie zodra baby’s vast voedsel krijgen. Duimen ze dan nog dan is het een routine geworden.
Het duimen vinden we vaak vertederend en daardoor wordt er ook niet altijd aandacht aan geschonken. Als het echter een gewoonte is geworden, kan het de volgende problemen veroorzaken:

  • verkeerde tonghouding. Dit kan een verkeerd slikgedrag tot gevolg hebben (met de tong tussen de tanden geperst);
  • scheef staan van de tanden en vervorming van de kaak;
  • mondademen (ademen door de mond in plaats van door de neus). Hierdoor kunnen vervelende klachten ontstaan, zoals verkoudheid, keel- en oorontsteking, slechthorendheid en tandbederf;
  • afname van aandacht en concentratie;
  • afwijkende spraak (slissen).

Hoe kan ik mijn kind het beste het duimen afleren?

Je kunt je kind het beste tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar leren stoppen met duimzuigen. Het duimzuigen heeft dan nog geen enkele invloed gehad op het volwassen gebit. Vanaf het vierde jaar is het kind in staat om actief mee te werken en samen met jou het duimen af te leren. Het is belangrijk om samen met je kind aan de slag te gaan. Dit doe je door uit te leggen wat de gevolgen van duimen kunnen zijn.

Voor veel kinderen is het niet fijn om in één keer te moeten stoppen met duimen.

Spreek samen een situatie per dag af waarbij je kind niet gaat duimen (bv. tijdens het tv kijken). Breid hierna de situaties en de tijdsduur uit. Geef voor elke gelukte stap een kleine beloning.

Stimuleer al gauw het (in)slapen zonder duim, een knuffelbeest mag wel! Als je kind slaapt, dan de duim uit de mond halen en de lippen sluiten. Het sluiten van de lippen voorkomt ademen door de mond.

Hoe kunnen de duimhoesjes van Nietmeerduimen.nl helpen?

Vaak is het voor kinderen wel duidelijk dat ze moeten stoppen met duimen, maar weten ze meestal niet hoe. Het is een sterkte gewoonte en vaak doen ze het zonder dat ze er erg in hebben. Onze duimhoesjes zijn voor kinderen die willen stoppen met duimen, maar nog een beetje hulp nodig hebben tijdens de moeilijke momentjes zoals bv. ‘s nachts. De duimhoesjes zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar en zijn beschikbaar in 5 verschillende maten. Alle hoesjes zijn geschikt om dag en nacht te dragen.

Wil je meer achtergrondinformatie over duimzuigen, blader dan eens door onze informatiepagina’s heen. Lees hier de ervaringen van andere ouders die onze duimhoesjes hebben geprobeerd.