Tips om te stoppen met duimen
Duimen is een gewoonte, daarom zal de duim vaak ongemerkt in de mond verdwijnen. Wij kunnen je goede tips geven om te stoppen met duimen. Vanaf het vierde jaar zijn de meeste kinderen in staat om mee te werken aan het afleren van duimen (soms ook wel jonger). Belangrijk is, dat het kind het ook zelf wil. Je zult dus eerst moeten uitleggen, waarom het moet afleren te duimen.
Onze beste tips voor het stoppen met duimen
- De belangrijkste tip die we je kunnen geven is dat jij als ouder er voor 100% achter staat. Deze motivatie breng je namelijk dan op jouw kind over. Schakel ook de omgeving in, bv. Familie, vrienden en de leerkracht. Hoe meer mensen helpen en jouw kind helpen herinneren hoe beter het is om te stoppen met duimen!
- Zorg dat je consistent bent. Jij bent de ouder en bepaald (samen met je kind) de regels. Houdt er rekening mee dat je kind, zoals in elke situatie, zijn grenzen gaat verleggen.
- Leg je kind nog eens uit wat nu eigenlijk de gevolgen zijn van het duimen. Een voorbeeld geven is soms handig. Laat bijvoorbeeld eens op internet een foto zien van een beugel en een vervormd gebit;
- Voer het niet meer duimen stapje voor stapje door. Bouw het geleidelijk af. Bespreek bepaalde momenten af wanneer er niet geduimd mag worden. Maak het visueel met bijvoorbeeld een leuke beloningskaart en beloon wanneer jouw kind in die situatie ook niet geduimd heeft. De beloning hoeft niet altijd materialistisch van aard te zijn. Voeg er elke keer een moment aan toe net zo lang totdat jouw kind niet meer duimt.
Begin overigens niet met afbouwen op een belangrijke dag, bijvoorbeeld een verjaardag of Sinterklaas. Deze dagen nemen al genoeg spanningen met zich mee. - Duimen vindt vaak plaats op momenten als het kind moe is, zich onzeker voelt of zich verveelt. Probeer op zo’n moment samen iets leuks te doen, zoals bijvoorbeeld een spelletje, een puzzel maken, kleuren enzovoort.
- Als je besluit om bij ons een duimhoesje te bestellen, laat je kind het favoriete duimhoesje kiezen. Op deze manier zijn ze er weer meer bij betrokken. De katoenen stofjes waarmee de hoesjes gemaakt worden zijn door mijn eigen kinderen uitgekozen en vallen dus zeer zeker bij kinderen in de smaak.
- Dreig niet met straffen! Belonen heeft meer effect dan straffen. Beloon wanneer het kind niet op de duim zuigt.
- Bedenk samen een woord of gebaar dat niemand weet. Als je kind duimt zeg je het afgesproken woord en je kind weet waarop gelet moet worden.
- Geef je kind regelmatig een pluimpje (“goed zo!”) als je merkt dat het z’n best doet niet te duimen.
- Als laatste: geduld. Het stoppen met duimen kost tijd!