Hoe bepaal je of duimzuigen een probleem is?

Vraag jij je wel eens af of het duimzuigen van je kind een probleem is? Meer ouders vragen zich dit af. Het antwoord is dat het er echt vanaf hangt. We moeten namelijk alle aspecten van duimzuigen bekijken om te begrijpen wat er nu eigenlijk gebeurd.

We weten allemaal dat duimzuigen een natuurlijk onderdeel is van de ontwikkeling van een kind. De schatting is dat ongeveer 85-90% van de kinderen op een bepaald moment in hun leven aan hun duim of vingers zuigt.

Als een kind echter te lang blijft duimen kan dit leiden tot problemen met het gebid en spraak.

Er zijn verschillende aspecten die bepalen of het duimenn problematisch is en of het moet worden gecorrigeerd:

Leeftijd
Hoe oud is het kind? De meeste kinderen stoppen duimen rond de leeftijd van 3 of 4. Na deze leeftijd ontstaan blijvende problemen. Als een kind onder deze leeftijd stopt met duimen zal de kaak zichzelf waarschijnlijk corrigeren. De meeste kinderen stoppen wanneer ze naar de kleuterschool  en zich bewust worden van de sociale gevolgen. Indien kinderen nu niet stoppen met duimen, moet geprobeerd worden ze zover te krijgen dat ze stoppen met duimen voordat hun volwassen tanden doorkomen.

Frequentie
Hoe vaak zuigt je kind op zijn duim? Zit zijn duim altijd in zijn mond? Of doet hij het alleen voor en tijdens het slapen? Hoe vaker hij duimt, hoe groter de kans dat zijn kaak vervormd.

Duur
Hoe lang duimt je kind? Als ze het maar 5-10 minuten doet om in slaap te vallen, is het onwaarschijnlijk dat dit in korte tijd veel schade aanricht.

Intensiteit
Hoe intens zuigt je kind aan zijn duim? Zit het losjes in zijn mond, of zuigt hij actief en intensief? Intensief duimzuigen zal meer schade aanrichten dan losjes duimen.

Gebeurtenissen
Wat gebeurd er op het moment van duimzuigen in het leven van je kind. Duimzuigen is vaak een mechanisme voor kinderen om ergens mee om te gaan. Zijn er sociale stress factoren? Een nieuwe school, zindelijkheidstraining, een sterfgeval in de familie of een scheiding? Dit kunnen allemaal redenen zijn om meer te duimen.

Hoe kunnen de duimhoesjes van Nietmeerduimen.nl helpen?

Vaak is het voor kinderen wel duidelijk dat ze moeten stoppen met duimen, maar weten ze meestal niet hoe. Het is een sterkte gewoonte en vaak doen ze het zonder dat ze er erg in hebben. Onze duimhoesjes zijn voor kinderen die willen stoppen met duimen, maar nog een beetje hulp nodig hebben tijdens de moeilijke momentjes zoals bv. ‘s nachts. De duimhoesjes zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar en zijn beschikbaar in 5 verschillende maten. Alle hoesjes zijn geschikt om dag en nacht te dragen.

Wil je meer achtergrondinformatie over duimzuigen, blader dan eens door onze informatiepagina’s heen. Lees hier de ervaringen van andere ouders die onze duimhoesjes hebben geprobeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *