10 tips om te stoppen met duimen

Stoppen met duimen is voor veel kinderen en ouders een flinke uitdaging. Het beeld van een baby die op zijn duim of vingers zuigt is eigenlijk heel normaal. Ze beginnen er al mee in de baarmoeder. Het is namelijk een natuurlijke reflex om genoeg voeding binnen te krijgen. Deze reflex is zelfs zo sterk dat je baby doorsabbelt op alles wat hij maar te pakken krijgt, ook op de vinger van mama of papa. De reflex kan echter uiteindelijk veranderen in een hartnekkige gewoonte die erg lastig te doorbreken is. Gaan ze er té lang mee door, dan kunnen er problemen ontstaan.

Waarom is het beter om te stoppen met duimen?

Tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden heeft een baby niets anders nodig dan melk. Na dit half jaar krijgen ze naast de melk ook vast voedsel. Na verloop van tijd wordt de melk afgebouwd en gaan ze volledig over op vast voedsel. Duimzuigen verliest eigenlijk zijn noodzakelijke functie zodra baby’s vast voedsel krijgen. Duimen ze daarna nog door, dan is het eigenlijk een routine geworden.

Duimzuigen heeft in eerste instantie geen nadelige gevolgen, zeker niet wanneer je kindje er na een paar jaar weer mee stopt. Als het er langer mee doorgaat, kunnen er verschillende problemen ontstaan met het gebit en spraak.

Hoe stop je deze hartnekkige gewoonte

Maar ja, hoe stop je met duimen? Hoe doorbreek je deze hartnekkige gewoonte? Nietmeerduimen.nl geeft je 10 goede tips geven om te stoppen met duimen. Vanaf het vierde jaar zijn de meeste kinderen in staat om mee te werken aan het afleren van duimen (soms ook wel jonger). Belangrijk is, dat het kind het ook zelf wil. Leg dus eerst goed uit waarom het moet afleren te duimen.

  1. Steun je kind
    De belangrijkste tip is wat ons betreft dat jij als ouder er voor 100% achter moet staat. Deze motivatie breng je namelijk dan op jouw kind over. Als jouw kind het zwaar heeft en bv. een terugval heeft, dan moet jij hem hier doorheen slepen. Zorg ook dat je de omgeving, zoals familie, leerkrachten, vrienden inschakelt. Dit gaat je kind echt helpen om te stoppen met duimen.
  2. Wees consistent
    Samen met je kind bepaal jij de regels! De grenzen moeten duidelijk zijn, want het is bijna zeker dat je kind deze gaat opzoeken.
  3. Leg gevolgen duimen uit
    Zorg dat het voor je kind duidelijk is welke gevolgen het duimen heeft. Een keer een voorbeeld laten zien is soms handig. Laat bijvoorbeeld eens op internet een foto zien van een beugel en een vervormd gebit;
  4. Bouw duimen geleidelijk af
    Bouw het stoppen met duimen geleidelijk af. Dus stapje voor stapje. Bespreek van te voren bepaalde momenten af wanneer er zeker niet geduimd mag worden. beloon vervolgens je kind als het op dit moment niet geduimd heeft. Maak het visueel met bijvoorbeeld een aantrekkelijke beloningskaart. De beloning hoeft niet altijd materialistisch van aard te zijn. Voeg er elke keer een moment aan toe net zo lang totdat jouw kind niet meer duimt.
    Begin overigens niet met afbouwen op een belangrijke dag waarop een kind al veel spanningen voelt. Bijvoorbeeld verjaardagen of Sinterklaas zijn niet een goed moment om te gaan proberen te stoppen met duimen.
  5. Zorg voor afleiding
    Duimen vindt vaak plaats op moeilijke momenten als het kind verveelt is, moe is, of zich onzeker voelt. Probeer op zo’n moment samen iets leuks te doen, zoals bijvoorbeeld een spelletje, een puzzel maken, of knutselen. 
  6. Gebruik een duimhoesje
    Bedek de duim met een duimhoesje. Een duimhoesje is een van stof gemaakte duimbeschermer en een constante herinnering dat de duim niet in de mond mag.
    Als je besluit om bij ons een duimhoesje te bestellen, laat je kind zelf het favoriete duimhoesje kiezen. Op deze manier zijn ze er weer meer bij betrokken. De katoenen stofjes waarmee de hoesjes gemaakt worden zijn door mijn eigen kinderen uitgekozen en vallen dus zeer zeker bij kinderen in de smaak.
  7. Geef geen straf
    Straf geven of hiermee dreigen helpt niet. Belonen heeft veel meer effect. Beloon wanneer het kind niet op de duim zuigt.
  8. Gebruik een geheim codewoord
    Bedenk samen een codewoord of gebaar dat alleen het kind en jijzelf weet. Als je kind duimt zeg je het afgesproken woord en je kind is er weer even aan herinnert dat het niet mag duimen.
  9. Geef je kind complimenten
    Geef je kind regelmatig een compliment (“goed gedaan, ga zo door!”) als je merkt dat het z’n best doet niet te duimen.
  10. Heb geduld en zet door!
    Als laatste: heb geduld! Het stoppen met duimen kost tijd. Zet door en het gaat je lukken!

Help je kind te stoppen met duimen!


Het is de dochter van Julie en heel veel andere kinderen ook gelukt! Jouw kind kan dit ook! Bestel een duimhoesje en wie weet heeft jouw kind binnenkort ook zo’n mooi ‘gestopt met duimen’ diploma.

Bestel een duimhoesje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *