Ik krijg deze vraag vaak gesteld, dus laten we kijken waar het zuigen vandaan komt en waarom het in de eerste plaats begint.
Baby’s worden geboren met de natuurlijke instinctieve drang om te zuigen. Vaak zien ouders op de echo foto’s hun kindje al met de duim in de mond. Dit is volkomen normaal. Zuigen is in feite een natuurlijke reflex en baby’s beginnen in de baarmoeder met oefenen, zodat ze klaar zijn om bij mama melk te drinken als ze geboren worden.
Naast het aangeven dat ze honger hebben, geeft duimzuigen baby’s ook een gevoel van veiligheid en werkt het als een manier om zichzelf te kalmeren in tijden van stress of ongemak.
Het is wanneer deze reflex doorgaat tot na de babytijd dat we ons zorgen beginnen te maken.
Duimzuigen heeft in eerste instantie geen nadelige gevolgen, zeker niet wanneer je kindje er na een paar jaar weer mee stopt. Als het er langer mee doorgaat, kunnen er verschillende problemen ontstaan.
Waarom is duimzuigen slecht voor je tanden?
Onderzoek toont aan dat het zuigen van duim en vingers kan leiden verschillende gebitsproblemen die verband houden met de uitlijning van tanden en kaken. Duimzuigen kan de vorm van het gehemelte en de groeirichting van de onderkaak aanpassen. Het kan orthodontische problemen veroorzaken, zoals bv. een open beet.
Wanneer moet je opletten?
Vanaf het vierde jaar zijn de meeste kinderen in staat om mee te werken aan het afleren van duimen (soms ook wel jonger). Belangrijk is, dat het kind het ook zelf wil. Je zult dus eerst moeten uitleggen, waarom het moet afleren te duimen. Op deze pagina geven we verschillende tips hoe je kunt stoppen met duimen.