arrow_drop_up arrow_drop_down

Een effectieve manier om kinderen van hun speen af te helpen

Afscheid nemen van de speen is voor sommige kinderen een echte nachtmerrie. Ouders bereiden daarom het moment van afscheid nemen zo goed mogelijk voor. Uitleggen aan een peuter dat hij een probleem met zijn tanden zal krijgen door te lang op een speen te zuigen is geen optie.

In Denemarken en Zweden hebben ze daar iets op gevonden. Daar is het namelijk een traditie dat peuters wanneer ze 3 jaar worden hun fopspeen vaarwel zeggen en in een spenenboom hangen. Vaak samen met een tekening of een gedichtje. Ouders vertellen hun kinderen een sprookje rondom dit geheel en daardoor is het voor kinderen veel eenvoudiger en begrijpelijker om afscheid te nemen van hun speen. Kinderen keren daarnaast nog regelmatig terug naar de spenenboom om te kijken hoe het met hun speen gaat.
De vele spenenbomen in Scandinavië vormen hét bewijs dat het een effectieve en simpele manier is om kinderen zonder al te veel problemen van hun speen af te helpen.

Ik vind het een geniaal idee!
Ik weet eigenlijk niet of er ook spenenbomen in Nederland zijn. Weten jullie dit? Laat het ons weten en neem contact op.

Over de schrijver
Ik weet als geen ander hoe het is om je kind te laten stoppen met duimen. De ‘stoppen met duimen’ hoesjes die ik verkoop zijn uit een pure noodzaak ontstaan. Onze dochter, Imen, had na haar geboorte een enorme zuigbehoefte. We zijn toen begonnen met een speentje, maar dat vond ze helaas helemaal niets. Kort na haar geboorte heeft ze haar duim gevonden en het heeft 6 lange jaren geduurd voordat we de gewoonte konden doorbreken. Mijn man en ik hebben werkelijk alles geprobeerd; intapen, vieze nagellak, tabasco, omkopen, smeken…niets hielp! Totdat ik, toen ze 6 jaar was, uit pure wanhoop achter de naaimachine ben gaan zitten om een duimhoesje te maken. De rest is geschiedenis :-)
Reactie plaatsen