arrow_drop_up arrow_drop_down
Kind bij de tandarts

Nadelige gevolgen duimzuigen

Duimzuigen heeft in eerste instantie geen nadelige gevolgen, zeker niet wanneer je kindje er na een paar jaar weer mee stopt. Als het er langer mee doorgaat, kunnen er verschillende problemen ontstaan.

Duimzuigen veroorzaakt vervorming van bovenkaak en tanden

Een eerste probleem dat kan ontstaan is de vervorming van de bovenkaak waardoor het neustussenschot scheef kan gaan groeien. De tanden kunnen dan een ongewenste vorm aannemen. Door deze vervorming van de bovenkaak en de ‘boogstand’ van de boventanden, heeft je kind op latere leeftijd mogelijk een beugel nodig en is de gang naar de orthodontist bijna onvermijdelijk. Mondhygiëniste Arwa vertelt hier meer over in onderstaande video.


Duimzuigen kan een afwijkende spraak veroorzaken

Een afwijkende spraak: de tong kan ‘lui’ worden. Door veelvuldig duimen neemt je kind verkeerde mondgewoonten aan. Bijvoorbeeld verkeerd gebruik van de tong. Dit kan problemen in de spraak opleveren. Problemen in de spraak uiten zich als onduidelijk spreken, meerdere letters niet goed uitspreken en slissen. Bij het uitspreken van de klanken S, Z, T, D, L, N en soms de R komt de tong tussen de tanden. Je kind zal dan naar een logopedist moeten.

Duimzuigen kan gezondheidsklachten veroorzaken

Veelvuldig duimen kan ook gezondheidsklachten veroorzaken. Vaak ademen kinderen die op hun duimpje zuigen, door de mond, waardoor de neus niet goed gezuiverd wordt. Hierdoor blijft er makkelijker slijm achter, wat weer tot een vervelende oorontsteking kan leiden. Ook vermindert de open mond de beschermende werking van het speeksel, waardoor je kindje een grotere kans loopt op tandvleesontstekingen en gaatjes.
Reactie plaatsen