arrow_drop_up arrow_drop_down
17 oktober 2020 

Duimen, de eerste echte verslaving!

Jij, als ouder, ben net zo belangrijk bij het stoppen met duimen als het duimhoesje. Stoppen met duimen is werk, zowel voor een kind als voor de ouders. Sommige ouders snap dit niet helemaal.
Zoals jullie wellicht weten verkoop ik onze duimhoesjes ook via het platform van bol.com in Nederland en België. Ik keek gisteren in mijn verkoopaccount en zag dat ik in België een 1-ster review heb gekregen. De reden voor deze negatieve review was “Kindje kan het heel gemakkelijk open doen… dus nut is weg”. Zo'n reactie irriteert mij dus ongelooflijk veel. Je moet er als ouders wel wat voor moeten willen doen hè. Je zegt niet tegen een kind dat verslaafd is aan zijn duim “hier is een duimhoesje en val me nu niet meer lastig”. Zo komt dit op me over namelijk.

Duimzuigen is een echte verslaving

Tja, was het maar zo eenvoudig. Stoppen met duimen is geen makkelijke opgave, want net zoals bijvoorbeeld roken is het een echte verslaving. Je neem bij een roker ook niet zijn sigaretten af en dan moeten ze er ‘cold turkey' van af zijn. Nee, een roker zal zeker verschillende keren de fout in gaan en opnieuw een sigaret opsteken. Met duimen is het net zo. Een kind dat echt verslaafd is aan zijn duim zal het duimhoesje echt wel proberen uit te doen. En menig kind zal dit ook gewoon lukken. Het is aan jou als ouder om elke keer consequent te reageren en het duimhoesje meteen weer om te doen. Ook na de 25e keer.

Een kind moet willen stoppen met duimen

Onze duimhoesjes zijn voor kinderen die willen stoppen met duimen, maar nog een beetje hulp nodig hebben tijdens de moeilijke momentjes zoals bv. 's nachts, voor de tv of tablet. Voor deze kinderen werken de duimhoesjes het gemakkelijkst en is het hoesje vooral een reminder dat ze de duim niet in de mond moeten steken. Een jonger kind zal nog niet zo goed begrijpen waarom duimen slecht voor ze is. Bij deze kinderen zijn de ouders net zo belangrijk in dit ‘stoppen met duimen' proces als de duimhoesjes. Je zult consequent moeten zijn en creatief om je kind zo positief mogelijk te stimuleren om daadwerkelijk te stoppen met duimen. We helpen je hier uiteraard bij met onze extra motivatie producten, zoals het boek ‘Luuk stopt met duimen‘ en de beloningskaarten.

Besef dat je ook als ouders een rol hebt in het ‘stoppen met duimen' proces

Jij, als ouder, ben net zo belangrijk bij het stoppen met duimen als het duimhoesje. Stoppen met duimen is werk, zowel voor een kind als voor de ouders. Sommige kindjes zijn daadwerkelijk met een week van het duimen af. Het overgrote deel van de kinderen heeft meer moeite om te stoppen met duimen en zal er langer over doen. Het kan afzien zijn, maar het belangrijkste is dat dat je je kind helpt te stoppen met duimen. De rekeningen van de orthodontist zijn nog meer afzien 😉

 

 

 

Over de schrijver
Ik weet als geen ander hoe het is om je kind te laten stoppen met duimen. De ‘stoppen met duimen’ hoesjes die ik verkoop zijn uit een pure noodzaak ontstaan. Onze dochter, Imen, had na haar geboorte een enorme zuigbehoefte. We zijn toen begonnen met een speentje, maar dat vond ze helaas helemaal niets. Kort na haar geboorte heeft ze haar duim gevonden en het heeft 6 lange jaren geduurd voordat we de gewoonte konden doorbreken. Mijn man en ik hebben werkelijk alles geprobeerd; intapen, vieze nagellak, tabasco, omkopen, smeken…niets hielp! Totdat ik, toen ze 6 jaar was, uit pure wanhoop achter de naaimachine ben gaan zitten om een duimhoesje te maken. De rest is geschiedenis :-)
Reactie plaatsen